Seneste nyt
Påskeferie projekt - Viol Sirup
3. april 2023
Endelig kom solen og foråret og så har man tilmed Påskeferie
I går var vi på en lang gåtur og fandt endnu et sted, hvor det vrimlede med martsvioler, så i dag har jeg hygget mig med at lave sirup af de duftende små vidundere
Kom i tanker om det lille rim, vi piger altid skrev i hinandens poesibøger, da jeg var barn:
"Roser er røde, violer er blå.
Jordbær er søde og du ligeså"
Her kommer min opskrift på violsirup:
- 2 dl friskplukkede, skyllede martsviol blomster
- 2 dl kogende vand
- 4 dl hvid sukker
- Citronsaft
De rensede blomsterhoveder kommes i et rent marmeladeglas og overhældes med kogende vand, så det dækker blomsterne. Rør et par gange og sæt låg på glasset.
Lad det stå på køkkenbordet i 24 timer.
Si saften gennem et klæde og pres vandet ud af blomsterne.
Væsken kommes i en gryde og sukkeret tilsættes. Varmes godt igennem til alt sukkeret er smeltet, må ikke koge. Tilsæt citronsaft dråbevis og se at siruppen skifter fra blålig til lilla, farven afhænger af hvor meget citronsaft du tilsætter. Når siruppen har den ønskede farve, hældes den på steriliserede glas/flasker der lukkes til. Afkøler på køkkenbordet og stilles i køleskabet. Holdbarhed i lukket tilstand ca. 6 mdr.
God fornøjelse
Martsviol - Viola Odorata
26. marts 2023
Jamen altså, så fandt jeg martsvioler, på min søndagsgåtur, endda lige i nærheden af min egen bopæl, så ilede straks hjem efter et tomt marmeladeglas at samle i. Fik en pæn portion og sikke en himmelsk duft de har
Fik lavet mig en dejlig kop te og så magien, da få dråber citronsaft forvandlede den lyseblå te, til en meget smuk nærmest lilla farve ... sim sa la bim, ren hekseri
Har tørret den smule violer der blev tilbage og håber på at finde flere i den nærmeste fremtid. Vil rigtig gerne prøve at lave en dejlig violsirup.
Samhain og magi
31. oktober 2022
Tror du på magi...? Jeg gør
Altså ikke som i trylleri, hvor man tryller ting væk, eller tryller en ting om til noget andet.
Jeg tror på magi i naturen, i planterne, træerne, dyrene, i mennesker og at der er mere mellem himmel og jord, end du kan se med det blotte øje.
Tror vi alle kan have behov for lidt magi, som verden ser ud for tiden. Meget har ændret sig de sidste 3 år, hvilket især på denne tid af året, får mig til at tænke på, hvad mine afdøde kære ville have tænkt, hvis de levede i denne usikre tid.
I aften tænder jeg lys for dem der var og ønsker jer en glædelig magisk Samhain med et par ord af Roald Dahl.
"... And above all, watch with glittering eyes, the whole world around You.
Because the greatest secrets are always hidden
in the most unlikely places.
Those who don´t believe in magic, will never find it."
Wannabe Mugolio - Projekt sirup med gran- og fyrrekogler
18. september 2022
Sirup med kogler bør egentlig laves om foråret med friske grønne kogler og granskud, men på en af mine gåture opdagede jeg nogle fyrre- og grantræer, der stadig havde grønne kogler hængende på deres grene, så kunne ikke dy mig for at plukke lidt fra hvert træ
I al sin enkelthed, laves siruppen ved, at man skyller koglerne og blander dem med rørsukker eller brun farin og hælder hele herligheden i et henkogningsglas og lukker det til. Skal så stå og trække i minimum 30 dage. Under denne proces, skal man ind imellem ryste glasset og lette låget, da der foregår en fermenteringsproces. Efterhånden vil alt sukkeret blive flydende og falde til bunds. Som man kan se på billedet, er dette allerede i fuld gang, ved den sirup jeg startede for 4 dage siden.
Efter 30 dage hældes sirup og kogler i en gryde og koges op, så eventuelle tilbageværende sukkerkrystaller smelter. Simrer i ca. 10 minutter, hvorefter koglerne sies fra og den færdige sirup hældes på glas eller flaske, som lukkes til.
Har aldrig selv smagt den rigtige Mugolio, som vist laves på en mere avanceret måde og af en bestemt slags kogler fra træet Pinus Mugo, men skulle være en lækker mørk sirup, som bruges lidt som man gør med ahorsirup bl. a. til at hælde over is, pandekager m.m.
Er i hvertfald rigtig spændt på om mit forsøg lykkes
Vender selvfølgelig tilbage, når processen er overstået.
skal lige huske at sige, at kogler og sukker er i forholdet 1:1, d.v.s. eksempelvis 250 g kogler til 250 g sukker.
Nymåne og brændenældefrø
28.august.2022
Sommeren går på hæld og nu er det tid at samle frø.
I går var det nymåne og vejret endelig tørt, så jeg benyttede tiden til en dejlig eftermiddagstur på bakken, iført mine uundværlige havehandsker med gummibelægning og langærmet trøje, for at samle brændenældefrø. Fik da også samlet en god portion
Nej, har ikke tænkt mig at så brændenælder i haven Men havde min have været større, ville jeg nok have haft et hjørne med brændenælder, for selvom de fleste nok betragter den som et fandens værk, holder jeg meget af planten, som er et vidunder m.h.t. til naturlige vitaminer og mineraler. Endvidere lægger flere sommerfugle deres æg på brændenælder, bl.a. vores skønne hjemmehørende sommerfugl "Nældens Takvinge", som også er Danmarks national sommerfugl Så både mennesker og insekter, nyder godt af den stikkende plante.
Jeg spiser en teskefuld tørrede nældefrø hver morgen, som vitamin supplement.
Forageringstur på bakken
23. juli 2022
Efter nogle meget varme dage, hvor man kun har kunnet opholde sig på stranden og afkøle sig i bølgen blå, er vejret nu vendt og knap så varmt, hvilket indbyder til en forageringstur på bakken.
Denne gang gik jagten ind på rødkløver, der skal tørres til te og infusioner samt brunelle, jeg fortrinsvis vil bruge til at lave en lækker ansigtsserum. Opskrift kommer senere. Fik da også lige en lille smule rosa rugosa kronblade med hjem
Have spam
23. juli 2022
Trods nogle meget hede dage, står haven nu i fuldt flor og roserne blomstrer virkelig flittigt i år. Har dog kæmpet lidt med stråleplet på de fleste, lige bortset fra Graham Thomas, som brillierer hvert eneste år med flotte mørkegrønne blade og kæmpe gule blomster. Han er ubetinget havens konge
Lou-Lou (Malou) 16.05.2010 - 15.07.2022
15. juli 2022
I dag er min lille engel og trofaste følgesvend gennem de sidste 9 1/2 år, taget ud på sin sidste rejse over regnbuen
Gennem den sidste uge var hun blevet mere og mere afkræftet og nægtede at spise, så i samråd med dyrlægen, tog jeg den tunge beslutning, at hun skulle have fred.
"Tak for den dejlige tid vi har haft sammen og dit sjove og egenrådige væsen, der bliver så tomt her uden dig."
På gensyn min lille skat
Litha - Sommersolhverv og den nu ufremkommelige Fortryllede Skov
21. juni 2022
Den længste dag på året. Fra i morgen begynder det allerede at gå den anden vej igen. En dag som i dag, hvor der tilmed har været smukt vejr, til trods for blæsten, må man da bare nyde, at solen danser sin længste dans
Planen var egentlig, at jeg ville stå tidlig op, d.v.s. at vækkeuret var stillet til kl. 03.45, for at se solen stå op. Ville gå op på bakken, hvor jeg har udsyn mod horisonten. Men var kommet lidt sent i seng, så valgte alligevel ikke at stå op, da uret ringede første gang. Stillede det i stedet til sædvanlig tid 05.15. Takket være Youtube, kunne jeg dog se en forsinket udgave af solopgangen ved Stonehenge, mens jeg drak min morgenkaffe
Her til aften, har jeg så endelig været en tur på bakken og hilse på mit ynglingssted - Den Fortryllede Skov
Det er nu praktisk taget, næsten umuligt at gå helt derind. Det hele er vokset til og min sti er helt væk, så nu må jeg nøjes med at kigge derind og nyde det smukke syn, indtil det igen blir forår og min sti blir fremkommelig.
Glædelig Litha
Mælkebøttesirup - Vegansk
16. maj 2022
Fandens mælkebøtte - løvetand, eller som den så flot hedder på latin "Taraxacum officinale", er udskældt og hadet blandt mange haveejere, når den her i foråret dukker op i de ellers så smukke grønne græsplæner og straks må disse "ukrudtsplanter" fjernes.
For en urte/plantenørd som mig, findes der dog ikke noget, der kan betegnes som ukrudt, så når de første mælkebøtter dukker op, med deres smukke gule blomster, bliver jeg jublende glad og så må jeg straks ud at plukke.
Allerede i starten af måneden var jeg ude og finde de første mælkebøttehoveder, som nu står og trækker i olivenolie, som senere skal bruges til salve.
Jeg forsøger hele tiden at finde nye muligheder med de forskellige planter og for første gang, har jeg i år forsøgt mig med at lave mælkebøttesirup, som også kaldes vegansk honning, selvom det jo i realiteten ikke, har særlig meget med honning at gøre Men jeg må sige, at jeg er blevet glædelig overrasket over hvor dejligt det smager, faktisk lidt henad flydende akaciehonning
Fantastisk så mange skønne ting, man kan få ud af naturen
Skulle du få lyst til at lave din egen "honning" kan du se opskriften i "Kager/ brød og søde Sager" Klik på billedet ovenfor.
God fornøjelse
Beltane - Mælkebøtte og Den Fortryllede Skov
1. maj 2022
Beltane, nu er vi halvvejs mellem forårsjævndøgn og sommersolhverv.
For mig er det den bedste tid på året, naturen er nu klædt i de skønneste lysegrønne og gule farver med enkelte stænk af lilla, så smukt
I dag blev eftermiddagen brugt på at samle mælkebøttehoveder, som skal trække i olie og senere laves til salve.
Turen gik også til mit absolutte ynglingssted her i nærområdet, som jeg for 2 år siden døbte "Den Fortryllede Skov". Det var her jeg første gang fandt prikbladet perikon
Lige nu er skovbunden dækket af erantis og en dag som i dag, hvor solen skinner, er her bare et helt fantastisk og fortryllende lys.
Glædelig Beltane
Poppelskud
27. februar 2022
For første gang i meget lang tid, endelig en søndag med høj blå himmel og fantastisk solskin og selvom det stadig er ganske koldt for næsen, er det nu tid at gå på jagt efter poppelskud Er alt for længe siden jeg sidst har været en tur op over bakken, så var bare så dejligt igen at gå derop. Da jeg gik henad markvejen, kom der pludselig som ud af det blå, en flok på 5 rådyr springende tæt forbi mig, sikke et syn, jeg blev lidt forskrækket og samtidig målløs over, de kom så tæt på, så nåede desværre ikke at få et billede, øv
Nå, men spottede allerede sidste forår i april måned nogle poppeltræer et stykke herfra, men på daværende tidspunkt var skuddene allerede sprunget ud og så er det desværre for sent at bruge dem til olie. Lige inden skuddene brister, er de nemlig fyldt med en tyk klæbrig harpikslignende substans og det er den der har de fantastiske egenskaber man skal bruge, når man laver poppelolie/salve eller "Balm of Gilead", som den også kaldes på den anden side af Atlanten
Fortsatte over bakken og fandt igen de før omtalte træer. Der var allerede en del skud, der var klar til plukning, så fik da nogle med hjem, som nu er gjort klar til at lave olie.
Du kan finde opskriften på olien i afsnittet "Urtefeen"
Imbolc
1. februar 2022
I dag fejrer vi Imbolc. Dagen hvor vi er ca. midt i mellem vintersolhverv og forårsjævndøgn.
Selvom det stadig er vinter, bliver dagene lysere og Moder Jord gør sig klar til at vågne igen
I dag er også dagen, hvor vi her i Danmark åbner helt op igen, efter næsten 2 år i coronaens skygge. Lad os håbe 2022 bliver et år fyldt med glæde, masser af solskin og latter
Glædelig Imbolc
Glædelig Samhain
31. oktober 2021
I aften fejrer vi Samhain - Halloween - Allehelgens aften og mindes de der ikke længere er i blandt os.
Udklædte børn går fra dør til dør og beder om slik, ellers bliver der ballade, en hyggelig tradition synes jeg. Folk pynter op udendørs med græskarlygter og andet, der skal skræmme uvenlige sjæle væk, for i aften/nat er sløret mellem de levendes og de dødes riger tyndest.
I eftermiddag har jeg været på bakken og samle de sidste urter og frugter for i år. Fra nu og frem til slutningen af februar, er det tid for indendørs sysler. Der skal laves salver, teblandinger og de sidste tinkturer skal sies.
Glædelig Samhain
Hyben - hunderose (Rosa Canina)
17. oktober 2021
Søndag og efterårsferie, dejligt
Dagen startede ellers med regn, men her i eftermiddag har der været det skønneste vejr, lige til en tur ud i naturen.
For et par uger siden, spottede jeg nogle hybenbuske, på en af mine ture på bakken. Ikke den invasive art rosa rugosa, men den hjemmehørende art rosa canina med de aflange frugter.
Bestemte mig derfor for, at begive mig på bakken igen og plukke en portion af ovenstående til tørring, der skal bruges til te.
Tid at plukke hvidtjørn
28. september 2021
Efter en travl tirsdag på arbejde, er det skønt at komme ud i naturen og lade tankerne flyve. I eftermiddag gik turen igen op på bakken til mit "hemmelige" sted. Her gror der nemlig masser af engriflet hvidtjørn og nu er de klar til at blive høstet. Fik plukket en stor portion, så der er både til et stort glas tinktur og lidt til tørring, som jeg skal bruge til te. Har da også allerede i aften sat tinkturen i gang. Glasset fyldt til randen med frugt/bær og så fyldt 50% vodka på helt til toppen Skal nu stå i minimum 6 uger, før den er klar.
Læs mere om hvidtjørn på "Urtefeen". Her finder du også opskriften på tinkturen
Glædelig Litha - Sommersolhverv
21. juni 2021
Den skønneste tid på året, hvor alt er grønt, frodigt og endnu uspoleret
Nu blomstrer hylden og skal da love for at Freja i år er særdeles gavmild. Har også allerede været ude at plukke hyldeblomstskærme, som nu står og trækker i lage i køleskabet. Glæder mig til forfriskende hyldeblomstsaft, men må vente 4 dage endnu
Min kæreste plantefælle den lille prikbladede perikon (hypericum perforatum), er nu også i blomst og står omkring og lyser op som små gule sole, elsker denne lille plante, der har så mange gode egenskaber Så må i gang med at lave både olie og tinktur
Du kan læse mere om prikbladet perikon i afsnittet "Urtefeen"
Glædelig Litha
Hænder som sandpapir og sprukne læber
16. februar 2021
Vinterferie-hygge-projekt 2021 - Bee Magic Balm (en wannabe udgave af Egyptian Magic Cream) 🙂
Vidundermiddel mod tørre håndsprittede og kuldeeksponerede hænder samt sprukne læber p.g.a. daglig brug af mundbind... Av Av!! ... Be gone Corona!!!
Heldigvis kommer vores små summende og uundværlige sommervenner bierne os her til undsætning og deres dejlige honning, pollen, propolis og gelé royal, forvandles til en lækker nærende og blødgørende balsam til den tørre hud.
Se opskrift og fremgangsmåden i afsnittet "Hudpleje/Velvære"
Havtorn
5. september 2020
For et par uger siden tog vi ud til en nærliggende kyst og plukkede havtorn.
Er et omfattende arbejde, at få de små bær af stænglerne, da de er meget bløde og nemt splatter ud mellem fingrene, men hvis man først putter stænglerne med bær i fryseren nogle dage, kan bærrene nemt bankes fri af stænglerne. Synes da også det er hele besværet værd, for tænk at et enkelt lille bær, rummer den samme mængde c-vitamin som en hel appelsin og så er de jo ganske gratis, endnu en af naturens gaver. Er temmelig sure, hvis man spiser dem rå, men når de bliver kogt til marmelade og saft med lidt sødemiddel, smager de himmelsk.
Har lavet lidt marmelade og kogt saft (opskrifter findes i afsnittet "Kager/ Brød og søde Sager")
Er sikker på, at vi inden længe, tar en plukketur mere 🙂
DIY kløestillende salve
20. juli 2020
Som de foregående år, har jeg også i denne sommerferie, haft et DIY projekt der inkluderer naturens eget skatkammer. Allerede i starten af juni, hvor der var sommer og sol, var jeg ude en solskinseftermiddag og plukke vejbred, hvilke der findes masser af i mit nærområde, både bredbladede og lancetformede. Begge slags kan nemlig bruges til at lave en salve, der virker kløestillende på insektstik, hvilket er et must for mig, at have i huset, da jeg bogstavelig talt bliver "ædt" af myg. Salven skulle efter sigende også virke helende på sår, mod eksem, mod tør hud o.m.a. Man kan selvfølgelig sagtens gå på apoteket eller i matas og købe andre midler mod insektstik, men jeg synes det er sjovt at lave tingene selv fra bunden og så ved jeg også hvad der er puttet i 🙂
Det eneste man skal bruge er vejbredblade plukket på en solskinsdag, olivenolie, et marmladeglas og god tålmodighed d.v.s. minimum 6 uger, hvor olie og blade skal stå og trække. Herefter er selve olien klar. Du kan nu si den igennem et klæde, varme den op og blande med bivoks til en salve.
Opskriften findes i afsnittet "Hudpleje og Velvære"
Advent 2019
1. december 2019
Årets adventskrans, lavet på fil de fer stage købt i genbrug for den nette sum af 35,- kr. 🙂