Rosenvand og rosenolie
Rosenvand:
-
- 2 dl rosenblade
- 4 dl Demineraliseret vand
- 1 tsk. glycerin
Bring vandet i kog i en kasserolle og tilsæt de skyllede rosenblade, lad småkoge indtil bladene helt har mistet den lyserøde farve, varer ca. 5-10 minutter. Sluk for varmen og tilsæt glycerin. Lad blandingen afkøle helt og si gennem ostelærred eller et kaffefilter. Hæld på en flaske med forstøver. Holdbarhed i køleskab ca. 4 uger.
Rosenolie:
- 1 dl rosenblade
- 1 dl jojobaolie
- 1 lille henkogningsglas med låg
Skyl rosenbladene og put dem i henkogningsglasset. Hæld olien over og rør rundt. Skru låg på glasset. Kom ca. 5 dl vand i en kasserolle som bringes i kog. Sæt glasset med olien i den kogende vand og sluk for varmen. Her står den til det hele igen er helt afkølet. Vil du have en kraftigere olie, kan du gentage processen ved at tilføre flere rosenblade og varme hele herligheden op igen.
Når olien er helt afkølet, skal den stå ca. 24 timer, hvorefter den sies igennem ostelærred og hældes på små brune pipetteflasker.
Både rosenvand og rosenolie siges at have mange gode egenskaber, som huden har glæde af.
Begge er fulde af antioxidanter og vitaminer og plejer således huden og mindsker aldringstegn.
Derudover, skulle rosenvand også være særligt god til uren hud og akne, da det hjælper med at holde hudens fedtproduktion i balance. Hvis du har særligt tør hud, er rosenvand også rigtig godt, da det virker fugtende og plejende.
Da min hjemmelavede rosenolie er lavet med jojobaolie, kan den bruges direkte på ansigtshuden også uden at porerne tilstopper. Jojobaolie er en let olie, der hurtigst absorberes af huden og derfor ikke virker fedtet.
Skal bemærkes, at denne hjemmelavede rosenolie på ingen måde bør sammenlignes med den kostbare æteriske og koncentrerede rosenolie, som fremstilles kommercielt og den hjemmelavede rosenvand, bør ej heller sammenlignes med den rosenvand der fremkommer ved destillering, når man fremstiller æterisk rosenolie. Der er dog ingen tvivl om, at de forskellige egenskaber stadig optræder i den hjemmelavede version, dog nok i en mindre koncentreret grad.